Deprecated: file_get_contents(): Passing null to parameter #2 ($use_include_path) of type bool is deprecated in /home/users/drugieserce/public_html/drugieserce.hoste.pl/koordynator/core/libraries/flat-files.php on line 38
Lek na serce i raka - Koordynator, poradniki, rehabilitacja

Lek na serce i raka

Aby pokarm był lekiem...

 

W świetle współczesnej wiedzy i wielowiekowych doświadczeń tradycyjnej medycyny odżywa, zagubiona na ścieżkach cywilizacji, mądrość dawnych mędrców praojców medycyny, dążących do tego, by pokarm był lekiem, a lek pokarmem. Woluo i z oporami, ale jednak usiłujemy odżywiać się zdrowiej.

 W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb ­

tradycyjny, na zakwasie. Na wartości, jakie ma chleb w ogóle, decydująco wpływa etap przygotowania ciasta do jego wypieku.

Dzięki fermentacji kwasu mlekowego pieczywa nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych. Tak otrzymany chleb - podobnie jak dawne klasyczne wypieki w gospodarstwach wiejskich - zyskuje zarówno walory smakowe i zapachowe, jak leż długą trwałość.

Ponadto naturalna fermentacja wywołana żywymi bakteriami kwasu mlekowego eliminuje liczne związki rakotwórcze (azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe). Dzięki temu taki chleb staje się lekiem.

 

Żyj zdrowiej i dłużej!

 

Dawno już zauważono, że odżywiający się fermentami żyją dłużej i zdrowiej. Zakwas chlebowy zawiera pomocne naszym systemom: trawiennemu i immunologicznemu bakterie kwasu mlekowego. Chleb na zakwasie jest idealnym pożywieniem. Nie bez powodu mawia się, że o chlebie i wodzie można przeżyć.

 

Czy warto poświęcac zdrowie swoje i rodziny?

 

Skuszeni nieco niższą ceną za chlebopodobne wyroby (często ani kształtem, ani smakiem, ani zapachem nie przypominające chleba) nabywcy w rzeczywistości płacą cenę najwyższą, bo cenę zdrowia - swojego i rodziny.

 

 

twój przyjaciel