Lek na serce i raka
Aby pokarm był lekiem...
W świetle współczesnej wiedzy i wielowiekowych doświadczeń tradycyjnej medycyny odżywa, zagubiona na ścieżkach cywilizacji, mądrość dawnych mędrców - praojców medycyny, dążących do tego, by pokarm był lekiem, a lek pokarmem. Woluo i z oporami, ale jednak usiłujemy odżywiać się zdrowiej.
W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb
tradycyjny, na zakwasie. Na wartości, jakie ma chleb w ogóle, decydująco wpływa etap przygotowania ciasta do jego wypieku.
Dzięki fermentacji kwasu mlekowego pieczywa nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych. Tak otrzymany chleb - podobnie jak dawne klasyczne wypieki w gospodarstwach wiejskich - zyskuje zarówno walory smakowe i zapachowe, jak leż długą trwałość.
Ponadto naturalna fermentacja wywołana żywymi bakteriami kwasu mlekowego eliminuje liczne związki rakotwórcze (azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe). Dzięki temu taki chleb staje się lekiem.
Żyj zdrowiej i dłużej!
Dawno już zauważono, że odżywiający się fermentami żyją dłużej i zdrowiej. Zakwas chlebowy zawiera pomocne naszym systemom: trawiennemu i immunologicznemu bakterie kwasu mlekowego. Chleb na zakwasie jest idealnym pożywieniem. Nie bez powodu mawia się, że o chlebie i wodzie można przeżyć.
Czy warto poświęcac zdrowie swoje i rodziny?
Skuszeni nieco niższą ceną za chlebopodobne wyroby (często ani kształtem, ani smakiem, ani zapachem nie przypominające chleba) nabywcy w rzeczywistości płacą cenę najwyższą, bo cenę zdrowia - swojego i rodziny.