Przykładowe diety
'BMI - wskaźnik masy ciała - body mass index'
DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 1000 kcal |
Białko (20% energii pożywienia) - 50 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 26 g.
Węglowodany (55% energii pożywienia) - 142 g.
Błonnik pokarmowy - ok. 22 g.
Cholesterol - ok. 87 mg.
Wymiennik | Ilość (szt.) | Energia (kcal) | Białko (g.) | Tłuszcze (g.) | Węglowodany (g.) |
Mięsno - nabiałowy | 1 | 134 | 20 | 6 | - |
Warzywny | 3 | 150 | 6 | - | 30 |
Owocowy | 3 | 150 | - | - | 36 |
Mączny | 3 | 348 | 12 | - | 75 |
Mleczny | 2 | 100 | 8 | 4 | 8 |
Tłuszczowy | 4 | 144 | - | 16 | - |
Razem | 16 | 1026 | 46 | 26 | 149 |
ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI |
WYMIENNIKI | |||||||
Posiłek | owocowy | warzywny | mączny | mięsno - nabiałowy | mleczny | tłuszczowy | Energia (kcal) |
I śniadanie | - | - | 1,5 | 0,5 | - | 1 | 213 |
II śniadanie | 1 | - | - | - | 1 | - | 158 |
Obiad | 1 | 3 | - | 0,5 | - | 2 | 339 |
Kolacja | 1 | - | 1,5 | - | 1 | 1 | 310 |
Razem | 3 | 3 | 3 | 1 | 2 | 4 | 1020 |
Przykład jadłospisu (1000 kcal) | |
I śniadanie chleb Graham 45 g. (1,5 kromki) polędwica sopocka (25 g.) margaryna (5 g.) |
Obiad gulasz wołowy: wołowina (50 g.) i olej roślinny (4 g.) ziemniaki gotowane (100 g.) fasola szparagowa (100 g.) banan (70 g.) |
II śniadanie jogurt 2% tłuszczu (175 g.) gruszka (100 g.) |
Kolacja chleb żytni pytlowy 75 g. (1,5 kromki) serek ze szczypiorkiem: ser twarogowy chudy (40 g.) szczypiorek (20 g.) jabłko (100 g.) |
DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 1200 kcal |
Białko (17% energii pożywienia) - 50 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 30 g.
Węglowodany (58% energii pożywienia) - 185 g.
Wymiennik | Ilość (szt.) | Energia (kcal) | Białko (g.) | Tłuszcze (g.) | Węglowodany (g.) |
Mięsno - nabiałowy | 1 | 134 | 20 | 6 | - |
Warzywny | 4 | 200 | 8 | - | 40 |
Owocowy | 3 | 150 | - | - | 36 |
Mączny | 4 | 464 | 16 | - | 100 |
Mleczny | 2 | 100 | 8 | 4 | 8 |
Tłuszczowy | 5 | 180 | - | 20 | - |
Razem | 19 | 1228 | 52 | 30 | 184 |
ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI |
WYMIENNIKI | |||||||
Posiłek | owocowy | warzywny | mączny | mięsno - nabiałowy | mleczny | tłuszczowy | Energia (kcal) |
I śniadanie | - | 1 | 1,5 | 0,5 | - | 1 | 327 |
II śniadanie | 1 | - | 0,5 | - | 1 | 1 | 194 |
Obiad | 1 | 2 | 1 | 0,5 | - | 2 | 405 |
Kolacja | 1 | 1 | 1 | - | 1 | 1 | 292 |
Razem | 3 | 4 | 4 | 1 | 2 | 5 | 1228 |
Przykład jadłospisu (1200 kcal) | |
I śniadanie chleb razowy żytni 75 g. (1,5 kromki) szynka gotowana chuda 50 g. sałatka z pora (100 g.) i majonezu (5 g.) - 1 łyżeczka |
Obiad wołowina gotowana 50 g. warzywa gotowane z tłuszczem: marchew 50 g., seler 30 g., fasola szparagowa 100 g., olej sojowy 4 g., ryż na sypko 30 g., banan 70 g. |
II śniadanie chleb razowy 25 g. (0,5 kromki) margaryna 5 g. jogurt owocowy 1,5% tłuszcz 100 g. (0,5 szklanki) |
Kolacja chleb pszenny razowy graham 50 g. (1 kromka) margaryna 5 g. (1 łyżeczka) ser żółty gouda 15 g. (1 plasterek) gotowana brukselka 100 g. pomarańcza 130 g. (1 sztuka) |
DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 1500 kcal |
Białko (17% energii pożywienia) - 65 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 38 g.
Węglowodany (55% energii pożywienia) - 216 g.
Błonnik pokarmowy - ok. 25 g.
Cholesterol - ok. 96 mg.
Wymiennik | Ilość (szt.) | Energia (kcal) | Białko (g.) | Tłuszcze (g.) | Węglowodany (g.) |
Mięsno - nabiałowy | 1,5 | 201 | 30 | 9 | - |
Warzywny | 4 | 200 | 8 | - | 40 |
Owocowy | 3 | 200 | - | - | 48 |
Mączny | 5 | 580 | 20 | - | 125 |
Mleczny | 2 | 100 | 8 | 4 | 8 |
Tłuszczowy | 6 | 216 | - | 24 | - |
Razem | 21,5 | 1497 | 66 | 37 | 221 |
ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI |
WYMIENNIKI | |||||||
Posiłek | owocowy | warzywny | mączny | mięsno - nabiałowy | mleczny | tłuszczowy | Energia (kcal) |
I śniadanie | 1 | 1 | 1,5 | 0,5 | - | 1 | 377 |
II śniadanie | 1 | - | 1 | - | 1 | 1 | 252 |
Obiad | 1 | 2 | 1 | 1 | - | 3 | 508 |
Kolacja | 1 | 1 | 1,5 | - | 1 | 1 | 360 |
Razem | 4 | 4 | 5 | 1,5 | 2 | 6 | 1497 |
Przykład jadłospisu (1500 kcal) | |
I śniadanie chleb Graham 45 g. (1,5 kromki) makrela wędzona lub szprota wędzona (50 g.) margaryna (5 g.) surówka z cykorii (150 g.) i rzodkiewki (60 g.) pomarańcza (140 g.) |
Obiad zupa grochowa (200 g.) gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym (200 g.) surówka z sałaty (100 g.) i pomidora (100 g.) olej (4 g.) ziemniaki gotowane (100 g.) jabłko (100 g.) |
II śniadanie chleb razowy 25 g. (kromka) ser twarogowy chudy (20 g.) ze szczypiorkiem (20 g.) margaryna (5 g.) winogrona (60 g.) |
Kolacja chleb żytni pytlowy 75 g. (1,5 kromki) sałatka: ser żółty Brie 20g. (1 plasterek) groszek zielony (50 g.), fasola cięta konserwowa (50 g.) papryka czerwona (50 g.) margaryna (5 g.) gruszka (100 g.) lub morele 40 g. (2 sztuki) |
DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 1800 kcal |
Białko (15% energii pożywienia) - 70 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 50 g.
Węglowodany (60% energii pożywienia) - 267 g.
Wymiennik | Ilość (szt.) | Energia (kcal) | Białko (g.) | Tłuszcze (g.) | Węglowodany (g.) |
Mięsno - nabiałowy | 1 | 134 | 20 | 9 | - |
Warzywny | 6 | 300 | 12 | - | 60 |
Owocowy | 4 | 200 | - | - | 48 |
Mączny | 6 | 696 | 24 | - | 150 |
Mleczny | 3,5 | 175 | 14 | 7 | 14 |
Tłuszczowy | 8 | 288 | - | 32 | - |
Razem | 28,5 | 1793 | 70 | 48 | 274 |
ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI |
WYMIENNIKI | |||||||
Posiłek | owocowy | warzywny | mączny | mięsno - nabiałowy | mleczny | tłuszczowy | Energia (kcal) |
I śniadanie | 1 | - | 2 | 0,5 | 0,5 | 2 | 446 |
II śniadanie | 1 | 1 | 1 | - | 1 | 1 | 292 |
Obiad | 1 | 4 | 1 | 0,5 | - | 3 | 541 |
Kolacja | 1 | 1 | 2 | - | 2 | 2 | 504 |
Razem | 4 | 6 | 6 | 1 | 3,5 | 8 | 1793 |
Przykład jadłospisu (1800 kcal) | |
I śniadanie kajzerka 100 g. makrela wędzona 50 g. herbata z mlekiem 50 g. sałatka z pomidorów (50 g.) i ogórków (50 g.) jabłko 100 g. |
Obiad zupa kalafiorowa: kalafior 50 g., ziemniaki 20 g., olej 4 g., włoszczyzna 80 g., kajzerka 100 g. indyk pieczony w folii 50 g. kasza gryczana 30 g., olej 4 g. sałatka z pora (100 g.) z kukurydzą konserwową (50 g.) i papryką (50 g.) banan 70 g. |
II śniadanie pumpernikiel 50 g. margaryna 5 g. marchewka tarta 100 g. + sok z wyciśniętej pomarańczy jogurt naturalny 100 g. brzoskwinia 100 g. |
Kolacja twarożek 40 g. + olej 4 g. + papryka 20 g. + szczypiorek 20 g. 2 grahamki 100 g. surówka z kapusty pekińskiej 150 g. majonez niskokaloryczny 10 g. margaryna 5 g. |
DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 2000 kcal |
Białko (14% energii pożywienia) - 70 g.
Tłuszcze (25% energii pożywienia) - 56 g.
Węglowodany (60% energii pożywienia) - 300 g.
Błonnik pokarmowy - ok. 30 g.
Cholesterol - ok. 100 mg.
Wymiennik | Ilość (szt.) | Energia (kcal) | Białko (g.) | Tłuszcze (g.) | Węglowodany (g.) |
Mięsno - nabiałowy | 1 | 134 | 20 | 6 | - |
Warzywny | 6 | 300 | 12 | - | 60 |
Owocowy | 6 | 300 | - | - | 72 |
Mączny | 7 | 812 | 28 | - | 175 |
Mleczny | 2 | 100 | 8 | 4 | 8 |
Tłuszczowy | 10 | 360 | - | 40 | - |
Razem | 32 | 2006 | 68 | 50 | 315 |
ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI |
WYMIENNIKI | |||||||
Posiłek | owocowy | warzywny | mączny | mięsno - nabiałowy | mleczny | tłuszczowy | Energia (kcal) |
I śniadanie | 2 | - | 2 | 0,5 | - | 3 | 507 |
II śniadanie | 1 | 1 | 1 | - | 1 | 1 | 302 |
Obiad | 2 | 4 | 2 | 0,5 | - | 3 | 707 |
Kolacja | 1 | 1 | 2 | - | 1 | 3 | 49 |
Razem | 6 | 6 | 7 | 1 | 2 | 10 | 2006 |
Przykład jadłospisu (2000 kcal) | |
I śniadanie chleb razowy 50 g. (2 kromki) polędwica sopocka (50 g.) margaryna (15 g.) pomarańcze 2 sztuki (280 g.) |
Obiad zupa jarzynowa z ryżem (200 g.): włoszczyzna (60 g.), ryż (30 g.), olej (4 g.) karp gotowany (50 g.) ziemniaki gotowane (150 g.) brukselka gotowana (100 g.) surówka z papryki i pomidora (200 g.) olej (4 g.) grapefruit 9250 g.0 |
II śniadanie bułka grahamka (50 g.) margaryna (5 g.) ser żółty 20 g. (1 plasterek) rzodkiewka (100 g.) oraz papryka (100 g.) jabłko (100 g.) |
Kolacja chleb żytni jasny 100 g. (2 kromki) ser twarogowy półtłusty (40 g.) i koperek (20 g.) margaryna (15 g.) szpinak podsmażany (80 g.) surówka z ogórka (150 g.) i szczypiorku (20 g.) banan (70 g.) |
DIETA CUKRZYCOWA REDUKUJĄCA 2200 kcal |
Białko (13% energii pożywienia) - 70 g.
Tłuszcze (23% energii pożywienia) - 56 g.
Węglowodany (60% energii pożywienia) - 342 g.
Wymiennik | Ilość (szt.) | Energia (kcal) | Białko (g.) | Tłuszcze (g.) | Węglowodany (g.) |
Mięsno - nabiałowy | 1 | 134 | 20 | 6 | - |
Warzywny | 6 | 300 | 12 | - | 60 |
Owocowy | 6 | 300 | - | - | 72 |
Mączny | 8 | 928 | 32 | - | 200 |
Mleczny | 3 | 150 | 12 | 6 | 12 |
Tłuszczowy | 11 | 396 | - | 44 | - |
Razem | 35 | 2208 | 76 | 56 | 344 |
ROZKŁAD DZIENNEJ RACJI POKARMOWEJ NA 4 POSIŁKI |
WYMIENNIKI | |||||||
Posiłek | owocowy | warzywny | mączny | mięsno - nabiałowy | mleczny | tłuszczowy | Energia (kcal) |
I śniadanie | 2 | - | 2 | 0,5 | - | 3 | 507 |
II śniadanie | 1 | 1 | 1 | - | 1 | 1 | 302 |
Obiad | 2 | 3 | 3 | 0,5 | - | 4 | 809 |
Kolacja | 1 | 2 | 2 | - | 2 | 3 | 590 |
Razem | 6 | 6 | 8 | 1 | 3 | 11 | 2208 |
Przykład jadłospisu (2200 kcal) | |
I śniadanie makrela wędzona 50 g. chleb razowy żytni 100 g. sałatka z ogórka (100 g.) i szczypioru (20 g.) 2 jabłka 200 g. |
Obiad barszcz czerwony z ziemniakami: włoszczyzna 50 g., buraki 60 g., ziemniaki 150 g.,olej 8 g. kurczak pieczony w folii 50 g. ryż na sypko 30 g. gotowana marchewka (100 g.) z groszkiem (100 g.) kisiel z truskawek 150 g. jabłko 100 g. |
II śniadanie jogurt naturalny 100 g. margaryna 5 g. pumpernikiel 50 g. sałatka: marchewka tarta (100 g.) + sok z wyciśniętej pomarańczy brzoskwinia 100 g. |
Kolacja chleb mieszany 100 g. sałatka: ser żółty 40 g., por 100 g., groszek 100 g., ketchup 35 g. margaryna 15 g. banan 70 g. |