Bieruń Nowy- 21 X 2010r
W przeddzień światowego Dnia Transplantacji obchodzonego w tym roku 26 października, czyli w rocznicę pierwszego udanego przeszczepu młodzież Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu Nowym miała okazję uczestniczyć w niezwykłym spotkaniu pod hasłem „TRANSPLANTACJA- JESTEM NA TAK”.
Gośćmi i jednocześnie prelegentami byli: pani Sylwia Sekta - regionalny koordynator ds. transplantacji oraz pani Teresa Bula - biorca narządów, wolontariusz Stowarzyszenia „Życie po przeszczepie”, jedna z głównych bohaterek filmu dokumentalnego Pawła Turczynowicza „Serca nie rosną na drzewach”.
Pani Sylwia Sekta przedstawiła podstawowe fakty, dane medyczne i statystyczne oraz wyniki badań opinii publicznej na temat transplantacji. Pani Teresa Bula, która po przeszczepie wątroby postanowiła dzielić się swoimi doświadczeniami, radością z otrzymania „nowego życia”. Dzisiaj edukuje, uświadamia i przekonuje ludzi do tego, że mogą darować drugiemu najcenniejszy dar i że to nic nie kosztuje.
- Nigdy nie myślałam, że temat transplantacji będzie dotyczył mojej osoby- powiedziała pani Teresa- musiałam przewartościować całe swoje życie, swoje doświadczenia postanowiłam przekazywać innym.
W spotkaniu zorganizowanym przez szkolną pielęgniarkę panią Barbarę Purtig uczestniczyli pełnoletni uczniowie szkoły.
Materiał i fotki Teresa Bula
Spotkanie z Młodzieżą Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu
- Staszek
- Po przeszczepie: 24 lata
- Imię: Staszek
Spotkanie z Młodzieżą Powiatowego Zespołu Szkół w Bieruniu
..:: Życie należy cenić za treść, a nie za długość. ::..